کد خبر : 88551
تاریخ انتشار : شنبه 22 آبان 1400 - 21:41

آیا این بار کابینه لبنان تشکیل می شود؟

آیا این بار کابینه لبنان تشکیل می شود؟

حدود نه ماه از ماموریت سعد حریری برای تشکیل کابینه جدید دولت از سوی رییس جمهوری لبنان می گذرد. برای چندمین بار وی روز چهارشنبه ۲۳ تیرماه لیستی متشکل از ۲۴ وزیر را به رییس جمهوری لبنان تقدیم کرد. حریری معتقد است این لیست، لیستی تخصصی برای اداره لبنان در شرایط بحرانی کنونی این کشور

آیا این بار کابینه لبنان تشکیل می شود؟

حدود نه ماه از ماموریت سعد حریری برای تشکیل کابینه جدید دولت از سوی رییس جمهوری لبنان می گذرد. برای چندمین بار وی روز چهارشنبه ۲۳ تیرماه لیستی متشکل از ۲۴ وزیر را به رییس جمهوری لبنان تقدیم کرد. حریری معتقد است این لیست، لیستی تخصصی برای اداره لبنان در شرایط بحرانی کنونی این کشور است و شائبه سیاسی ندارد. وی از رییس جمهوری لبنان خواسته است تا در اسرع و ظرف ۲۴ ساعت یعنی تا امروز، پنج‌شنبه نظر خود را اعلام کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایسنا، این در حالی است که لبنان در آستانه اولین سالگرد انفجار مهیب بندر بیروت (۱۳ مرداد) است که منجر به فروپاشی کامل اقتصاد ورشکسته و زمین گیر لبنان شد و از آن روز تاکنون نه تنها لبنان روی عافیت ندیده بلکه هر روز از روز گذشته نگون بخت‌تر شده است حالا در چنین شرایطی حریری آخرین لیست مورد نظرش را به رییس جمهوری داده است تا دولتش نقش اصلاح گر اقتصاد لبنان را بازی کند. اکنون دو راه بیشتر پیش پای حریری نمانده است یا آنکه دولتش با موافقت رییس جمهوری و رای اعتماد پارلمان تشکیل می‌شود یا آن که استعفا داده و راه را برای مکلف کردن فرد دیگری باز می‌کند.

حریری معتقد است کابینه پیشنهادی وی از ۲۴ وزیر مطابق با طرح فرانسه برای نجات اقتصاد لبنان(حامی بین‌المللی) و هماهنگ با تلاش‌های مصر(حامی منطقه‌ای) و در ادامه طرح و حمایت نبیه بری(حامی داخلی) برای تشکیل کابینه است.

سفر وی به قاهره  و استقبال گرم رییس جمهوری و وزیر خارجه مصر نشان می‌دهد که حریری حمایت کامل مصر را دارد و این می‌تواند نقطه مثبتی برای وی باشد اما نکته منفی آن این است که نشان می‌دهد حریری در کسب حمایت سعودی و امارات همچنان ناتوان باقی مانده است به خصوص آن که غیاب این دو حاکی از آن است که آنها مانند گذشته کیسه دلارهای خود را به روی لبنان باز نمی‌کنند و این می‌تواند دست حریری را در پوست گردو بگذارد و طرح‌های اقتصادی‌اش در لبنان را بر باد دهد. حریری به خوبی می‌داند نقش مصر فقط سیاسی است و از این کشور آبی برای بانک مرکزی لبنان گرم نمی‌شود.

اما حضور مصر از این جهت برای حمایت سیاسی از حریری مهم است که این کشور گام‌های خود برای ایفای نقش در لبنان را با فرانسه، آمریکا و روسیه هماهنگ کرده است و این یعنی این که این کشورها ترجیح می‌دهند تا حریری به جای استعفا راه تشکیل دولت را در پیش گیرد. حضور هیئت سیاسی فرانسه در بیروت به ریاست پاتریک دوریل هم زمان با اعلام لیست وزرای پیشنهادی از سوی حریری که از سوی رییس جمهوری فرانسه عازم لبنان شده است نشان می‌دهد تلاش‌های مصر و فرانسه با اقدامات حریری هماهنگ شده است اما همه می‌دانند که در این روند رییس جمهوری لبنان نقش اول را بازی می‌کند و او است که باید با لیست پیشنهادی حریری موافقت کند. ریاست جمهوری لبنان نیز اعلام کرده که لیست حریری با لیست‌های قبلی متفاوت است اما نیاز به بررسی و سپس اعلام نظر دارد.

بیانیه حریری پس از اعطای لیست پیشنهادی به رییس جمهوری و بیانیه ریاست جمهوری پس از خروج حریری از قصر ریاست جمهوری، هر دو نشان می‌دهد که دیدار ۳۰ دقیقه‌ای حریری با میشل عون هرگز گرم و دوستانه نبوده است و خروجی مثبتی به همراه نداشته است. حریری در حضور خبرنگاران در قصر ریاست جمهوری بعبدا از رییس جمهوری خواست که ظرف ۲۴ ساعت نظر خود را در باره کابینه پیشنهادی اعلام کند. ریاست جمهوری نیز پس از خروج حریری در بیانیه‌ای اعلام کرد حریری در جایگاهی قرار ندارد که برای رییس جمهوری سقف زمانی برای پاسخ تعیین کند. همین فضای ابری بین دو طرف باعث شده است تا امیدورای برای خروج دود سفید از کاخ ریاست جمهوری و اعلام موافقت با لیست حریری کاهش یابد.

در هر حال اولین احتمال آن است که رییس جمهوری لبنان خواستار تعدیلاتی در لیست شود زیرا هرگز آن را به شکل کامل رد نمی‌کند. آنگاه باید دید آیا حریری موافقت می‌کند یا نه؟ اگر فضا بین دو طرف مثبت شود آنگاه می‌شود به تشکیل کابینه جدید پس از نه ماه امیدوار بود و الا حریری راهی جز استعفا از تشکیل کابینه ندارد.

در همین چهارچوب گفته شده است که ممکن است از حزب الله درخواست شود تا مستقیما پادرمیانی کند و این احتمال در حالی قوت گرفته که پاتریک دوریل با محمد رعد رییس فراکسیون حزب الله در پارلمان دیدار کرده است و یکی از موضوعات اصلی گفت‌وگو تشکیل کابینه لبنان بوده است.

در حالی که امیدواری برای تشکیل کابینه جدید به ریاست حریری کم است، همزمان با اعلام لیست پیشنهادی برای تشکیل کابینه و احتمال شکست مجدد حریری اسم نجیب میقاتی نخست وزیر اسبق لبنان به عنوان جانشین وی بر سر زبان‌ها است. حالا باید منتظر ماند تا روشن شود آیا گره سیاسی لبنان در شرایط بحران مصیبت بار اقتصادی لبنان گشوده خواهد شد یا نه؟

منبع:ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.